Virittäydyn reissutunnelmaan kuuntelemalla yhtä lempibändiäni, nimittäin norjalaista folkrock-bändiä Gåtea. Koska ymmärrän norjaa ihan mukiinmenevästi ruotsin kautta, olin aluksi hyvin hämmentynyt, kun niin iso osa Gåten lyriikoista meni minulta ihan ohi. Sitten pyysin Sakelta apua, mutta tämäkään ei osannut kääntää biisejä. Sitten Sakke pyysi norjalaista kaveriaan kääntämään Sjå Attenden minulle ja no tuota, eipä hänkään paljoa paremmin onnistunut :'D Syykin selvisi, nimittäin Gåte ei varsinaisesti laula norjaksi, vaan muinaisnorjaksi, joka ei siis ole enää puhuttu kieli (tai no, islanti on aika lähellä sitä).

Haluan jakaa pari lempibiisiäni Gåtelta kaikkien blogin lukijoiden kanssa, koska niin harva on ylipäätänsä kuullut koko bändistä (mikä on sääli)!

 

Biisi kertoo siis eräänlaisen pätkän tarinasta, joka kertoo pienikokoisesta Knut Litenistä, joka tulee kysymään kuninkaalta prinsessan kättä, mutta kuningas ei pidä tätä rinsessan arvoisena, snif. Sitten Knut käy hässimässä rinsessaa anyways, kuningas suuttuu ja lähettää armeijan Knutin perään, mutta Knut tappaa kaikki ja kuningas toteaa, että kappas, tässähän hieno mies tyärelleni :D

 

Sen verran mitä Saken norjalainen kaveri sai käännettyä, niin tyyppi himoitsee hulderia, eräänlaista norjalaisen mytologian viettelevää metsänhenkeä. Sjå Attende tarkoittaa, että pitää olla varovainen. Pari kaveria on pohtinyt mistä minun kännykän soittari on eikä kukaan tajua selitystäni, niin tästä se on!

Periaatteessa norjalainen Romeo & Julia - Bendik ja Årolilja rakastuvat, mutta liljan iskä ei tahdo että ne tapailee ja lopulta molemmat kuolee, end of the story.